Novartis Basel

Categories: R&D

Novartis Pharma
Laboratory and Knowledge Center, Design Competition
Basel, Switzerland

Role
Project Designer: Audrey O’Hagan, AIA

Objective

Novartis’ mission is to transform the St. Johann site from a manufacturing complex into a “campus of knowledge.” The WSJ 150 building and Knowledge Center, is to become a focus of knowledge interchange with laboratories for Pharma Research and Development in the same building.
Design Vision
The goal is to create an open and dynamic environment which stimulates interaction throughout the building. The ground floor spaces reach out into the landscape along Fabrikstrasse, the main pedestrian parkway, inviting passers-by into the Knowledge Center. The crisp glass laboratory block to the north pivots outward and cantilevers over a new landscaped pond. This gesture not only puts science on display along Huningerstrasse, but also allows natural light to penetrate the central atrium and provides additional floor area without increasing the footprint.

“Users like the functional integration of the labs with writing desks and offices; laboratory areas are not large, and offer a clear view and are clearly demarcated.” – Juror